Nasterea in apa

de: | in: Stil de viata | 3 September 2009 | 0 Comentarii

Multe persoane isi gasesc confortul si relaxarea in apa. Poate pentru ca ne incepem vietile inconjurati de lichidul din pantece, acest lucru ni-l amintim pe tot parcursul vietii. Fiintele umane sunt formate in principal din apa. Un embrion de 3 zile este 97% apa, iar la 8 luni fatul este 81% apa.

Ca adult, corpul uman inca mai este format din 50 – 70 % apa, in functie de volumul tesuturilor adipoase. Iar daca apa ne poate oferi ajutor si relaxare, atunci trebuie folosita pentru a ajuta mamele in timpul nasterii.

Nasterea in apa presupune ca nasterea sa aiba loc intr-o casa cu apa calda. Unele femei aleg sa stea in apa doar pe durata travaliului, apoi sa iasa, avand o nastere normala. Altele aleg sa stea in apa si in momentul nasterii.

Teoria din spatele acestui tip de nastere este ca bebelusul a stat in lichidul amniotic pentru 9 luni, iar nasterea lui intr-un mediu similar este mai blanda pentru el si mai putin stresanta pentru mama.

Avantajele nasterii acvatice:

 • Confort si mobilitate mult mai mare

Mamei ii este mai usor si are o libertate mai mare sa se miste spontan si sa schimbe pozitia pentru a ajuta la coborarea copilului.

 • Reducerea presiunii pe abdomen

Emersiunea duce la contractii uterine mai eficiente si o mai buna circulatie a sangelui, rezultand o mai buna oxigenare a muschilor uterului, mai putina durere pentru mama si mai mult oxigen pentru copil.

Articole asemanatoare:

Publicitate:

 • Ajuta mama sa isi conserve energia

Scufundarea reduce opozitia fata de gravitate, suporta greutatea mamei, deci energia acesteia poate fi folosita pentru a colabora cu contractiile.

 • Induce o relaxare mai puternica

Pe masura ce femeia se relaxeaza mai adanc, in apa, hormonii isi fac aparitia, iar ea avanseaza mai repede si intr-un ritm mai bun. Travaliul devine mai eficient.

 • Apa relaxeaza muschii din zona pelviana

Apa reduce durerea atat de mult incat pentru majoritatea femeilor nu mai este necesara o alta metoda de controlare a durerii.

 • Scufundarea este adesea mai eficace si mai sigura decat o epidurala. Unii numesc nasterea in apa si “apadurala”.


 • Ajuta in cazul unui travaliu cu complicatii

Apa poate fi eficienta pentru stimularea dilatarii cervixului, atunci cand mama are probleme din acest punct de vedere, tinand pe loc travaliul.

Apa reduce nevoia de medicamente care provoaca in mod artificial travaliul. Deseori, doar pasind in apa se produc efecte importante si se ajunge la o dilatatie completa in aproximativ o ora sau doua.

 • Scade tensiunea arteriala

Cand frica/ panica ridica presiunea arteriala, scufundarea in apa ajuta la diminuarea acesteia.

 • Scufundarea usureaza temerile si induce relaxarea

Apa ajuta femeia sa se lase “purtata de val”, sa nu se opuna, sa se concentreze in interior, pe masura ce travaliul avanseaza.

 • Respiratie mai usoara

Umiditatea din aer face respiratia mai facila, acest lucru fiind un real beneficiu in cazul femeilor de sufera de astm.

 • Usureaza stadiul doi al travaliului

Multe mame sunt mai putin inhibate in apa. Apa calda detensioneaza vaginul, vulva si perineul, diminuand leziunile la nivelul acestor tesuturi.

Multe doamne ajung rapid in stadiul al doilea, copilul iese imediat dupa ce corpul incepe sa impinga.

 • Da putere mamei

Atunci cand o femeie da nastere copilului fiind treaza, constienta si detinand controlul, experienta nasterii este mult mai impresionanta, dandu-i acesteia o putere imensa, care ii va imbogati viata pentru totdeuna.

 • Mai multa implicare din partea tatalui

Deoarece durerea si stresul mamei sunt atat de mult reduse, este mult mai usor pentru tati sa participle si sa aiba un rol mai activ in procesul nasterii. Majoritatea barbatilor nu au nicio tragere de inima sa se implice in nasterea propriu-zisa, stiind ca mama va suporta dureri intense si va suferi pe tot parcursul travaliului si nasterii.

 • Intareste relatiile interfamiliale

Cand durerea mamei este redusa considerabil, multi tati sunt mai dornici sa participe activ in procesul nasterii, rezultand o legatura foarte puternica intre membrii familiei. Nasterea va aduce si mai multa fericire. Atat parintii, cat si copilul, au parte de o experienta fermecatoare, care intareste relatia dintre ei pentru tot restul vietii.

 • O interactiune mai buna intre parinti-copil

O mama care a avut o nastere frumoasa si cu satisfactii va asocia pozitiv emotiile ei cu emotiile copilului. Iar un copil care a avut o nastere fara trauma, fara dureri, usoara, va avea o legatura mai buna cu parintele. Acest start pozitiv al relatiei va afecta conexiunea dintre parinti-copil pentru totdeauna.

 • Dezvoltarea societatii umane intr-o directie pozitiva

Psihologii cred ca bebelusii nascuti usor devin adulti amabili si au marea abilitate de a rezolva probleme fara a apela la violenta.

Parerea moaselor, centrelor de nasteri si a unui numar crescand de obstetricieni este ca reducerea stresului in timpul travaliului si nasterii diminueaza complicatiile fetale.

Nasterea in apa trebuie sa aiba loc intotdeauna sub atenta supraveghere a unei moase, unui medic sau intr-un centru specializat in nasteri acvatice.

Va uram sa aveti parte de o nastere usoara si de un copil sanatos si voinic!

Popularity: 1% [?]

Articole asemanatoare:

Publicitate:

Comenteaza! ( *Campurii obligatorii )

Inapoi SUS

© Copyright 2006-2010 Medicina-Naturista.ro | Web by MBDragan